Διπλώστε την ουρά του αστακού προς το κεφάλι και δέστε τον καλά. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάλτε νερό, να βράσει και βουτήξτε τον αστακό με το κεφάλι μέσα στο νερό που βράζει. Σκεπάστε με το καπάκι κι αφήστε τον να βράσει, ώσπου να κοκκινίσει, 20”. Βγάλτε τον από την κατσαρόλα και κόψτε τον κατά μήκος στη μέση μ, ένα κοφτερό μαχαίρι.
ΣΤΟ στάδιο αυτό μπορείτε να καλύψετε τα δύο κομμάτια του αστακού με πλαστική μεμβράνη και να τα διατηρήσετε στο ψυγείο, ως την επομένη. Για να τον ζεστάνετε, αλείψτε καλά τα δυο κομμάτια με το βούτυρο και ψήστε τα 5′ στο γκριλ, ίσα ίσα να ζεσταθούν καλά. Για να φτιάξετε την αστακοσαλάτα, χρησιμοποιήστε το κόραλ που θα βγάλετε από το κεφάλι του αστακού και το κρέας από τις δαγκάνες. Ανακατέψτε τα με τη μαγιονέζα, το μαϊντανό, το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Φυλάξτε τη στο ψυγείο, ώσπου να σερβίρετε. Ετοιμάστε τη σάλτσα για το σπαγγέτι. Σοτάρετε το σκόρδο ελαφρά στο λάδι.
Προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράστε τη σάλτσα 20′, να δέσει. Λίγο πριν σερβίρετε, βράστε το σπαγγέτι σε αλάτισμένο νερό με 2 κουταλιές σούπας λάδι. Στραγγίστε το, αδειάστε το σ’ ένα πυρίμαχο σκεύος και περιχύστε το με τη σάλτσα ντομάτας. Ανακατέψτε και σερβίρετε το σε ζεστά πιάτα. Γεμίστε το άδειο μέρος στο κεφάλι του αστακού με την αστακοσαλάτα και τοποθετήστε τα δύο μισά κομμάτια του αστακού στα πιάτα με το σπαγγέτι. Σερβίρετε αμέσως.