Μπακλαβάς με καρύδια: Χριστουγεννιάτικος πειρασμός
Αγγέλα
10 Νοεμβρίου 2025
Προετοιμασία
20 mins
Ψήσιμο
40 mins
Μπακλαβάς με καρύδια. Ακολουθήστε τις οδηγίες μας και χαρίστε νέες γευστικές εμπειρίες σε σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Καλή επιτυχία.
Υλικά
- 3 φλιτζάνια καρύδια
- 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
- 1 1/2 φλιτζάνια βούτυρο γάλακτος λιωμένο
- 30 φύλλα κρούστας
- Φιστίκια Αιγίνης ψιλοκομμένα για το γαρνίρισμα
- σιρόπι:
- 2 1/2 φλ.
- κρύο νερό
- 3 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
- 3 κουταλιές σούπας χυμός λεμονιού
Εκτέλεση
-
2
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
-
3
Ετοιμάζετε το σιρόπι: Ανακατεύετε το κρύο νερό με την ζάχαρη, ώσπου να διαλυθεί.
-
4
Βράζετε για 5 λεπτά, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και σιγοβράζετε για 5 λεπτά ακόμα.
-
5
(Το σιρόπι είναι έτοιμο όταν έχει απαλό κίτρινο χρώμα και όταν ρίχνοντας το από ψηλά με κουτάλι πέφτει σαν «κλωστή» χωρίς να κόβεται).
-
6
Προσθέτετε στο σιρόπι τον χυμό λεμονιού, ανακατεύετε καλά, βγάζετε από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει.
-
7
Βάζετε τα καρύδια και τη ζάχαρη σε μίξερ και χτυπάτε, να θρυμματιστούν, χωρίς να γίνουν σκόνη.
-
8
Αλείφετε ένα ταψί (35 Χ 45 εκατοστά) με βούτυρο τη βάση και τα πλαϊνά.
-
9
Στρώνετε 1 φύλλο στο ταψί και το αλείφετε ελαφρά με βούτυρο.
-
10
Συνεχίζετε να στρώνετε άλλα φύλλα (περίπου 12-15).
-
11
Ρίχνετε επάνω τη γέμιση και ραντίζετε ελαφρά με νερό, για να κολλήσουν τα επόμενα φύλλα που θα στρώσετε επάνω στη γέμιση.
-
12
Χρησιμοποιώντας τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας απλώνετε ένα-ένα αλείφοντας πάντα με λιωμένο βούτυρο.
-
13
Κόβετε τις άκρες των φύλλων ακριβώς στο μέγεθος του ταψιού και αλείφετε την επιφάνεια του μπακλαβά με βούτυρο.
-
14
Βουτάτε ένα κοφτερό μαχαίρι σε καυτό νερό και χαράζετε το γλυκό σε κομμάτια.
-
15
Ψήνετε τον μπακλαβά στον φούρνο για 30 λεπτά.
-
16
Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 160 βαθμούς και ψήνετε για 30 λεπτά ακόμα, ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια του γλυκού.
-
17
Βγάζετε από τον φούρνο και αφήνετε το γλυκό σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 10 λεπτά.
-
18
Χωρίζετε στα κομμάτια που έχετε χαράξει, ως τη βάση του ταψιού πλέον, και περιχύνετε με το κρύο σιρόπι, επιμένοντας στα κοψίματα του γλυκού.
-
19
Πασπαλίζετε τον μπακλαβά με φιστίκια Αιγίνης και τον αφήνετε να κρυώσει εντελώς.Τελικό βήμα - Σχεδόν έτοιμο!
-
20
Κόβετε σε κομμάτια, μεταφέρετε σε πιατέλα και σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου.