Αλείφετε με λίγη μαργαρίνη με ελαιόλαδο ένα ταψί αντικολλητικό, διαμ. 28 εκ. Κοσκινίζετε μαζί το αλεύρι με το κακάο. Διαλύετε τη σόδα μέσα στο χυμό του πορτοκαλιού και τα ρίχνετε σε μια λεκάνη.
Προσθέτετε την υπόλοιπη μαργαρίνη λιωμένη, το πετιμέζι, τη ζάχαρη, το νερό, το ρακί, το γαρίφαλο και την κανέλα και τα ανακατεύετε καλά. Ρίχνετε σιγά σιγά το μείγμα του αλευριού, χτυπώντας με σύρμα για να μη σβολιάσει. Τέλος προσθέτετε τα σύκα και τα καρύδια. Βάζετε το μείγμα στο ταψί. Ψήνετε στους 200°C ένα τέταρτο. Στη συνέχεια κατεβάζετε τη θερμοκρασία στους 180°C και το αφήνετε ακόμη 35′. Γαρνίρετε το κέικ με φρέσκα ή ξερά σύκα.