Λαχανόπιτα ηπειρώτικη νηστίσιμη: νηστεία αλλά με γεύση
Greekouzina
10 Νοεμβρίου 2025
Προετοιμασία
20 mins λεπτά
Ψήσιμο
50 mins λεπτά
Περιγραφή Συνταγής
Φτιάξτε αυτή την συνταγή που σας δίνουμε για Λαχανόπιτα ηπειρώτικη νηστίσιμη. Τα βήματα είναι απλά και εύκολα. Ακολουθήστε τα και δοκιμάστε νέες γευστικές εμπειρίες εσείς και οι αγαπημένοι σας. Καλή επιτυχία.
Λεπτομέρειες & Ιστορία
Ετοιμαστείτε να απολαύσετε μια νηστίσιμη, ηπειρώτικη λαχανόπιτα με αυτήν τη συνταγή. Ακολουθήστε τα βήματα προσεκτικά και θα απολαύσετε ένα νόστιμο και υγιεινό φαγητό.
[tasty-recipe id="62461"]
Υλικά
- 9 φύλλα χωριάτικα, σπιτικά (ή φύλλα εμπορίου για πίτες)
- 1 1/2 κιλό λάχανο ψιλοκομμένο
- 1 καρότο τριμμένο στο χοντρό τρίφτη
- 1 φλιτζάνια μαϊντανό ψιλοκομμένο
- ½ φλιτζάνια άσπρο ρύζι γλασέ ή πλιγούρι
- 1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη (προαιρετικά)
- χυμό από ½ λεμόνι
- 1 φλιτζάνια ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
-
2
Ετοιμάζετε τη γέμιση: αλατίζετε το λάχανο, το καρότο και το μαϊντανό και τα τρίβετε με τα δάχτυλα μέχρι να μαραθούν.
-
3
Τα στραγγίζετε καλά και τα αναμιγνύετε με το ρύζι, το σκόρδο, το λεμόνι και πιπέρι.
-
4
Δοκιμάζετε για αλάτι και, αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο.
-
5
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180’.
-
6
Λαδώνετε ένα μεγάλο ταψί διαμέτρου 32 εκατοστά και στρώνετε μέσα ένα δυο φύλλα.
-
7
Φροντίζετε τα φύλλα να καλύπτουν τα πλαϊνά του ταψιού και οι άκρες τους να εξέχουν.
-
8
Αλείφετε τα δύο πρώτα φύλλα με λάδι.
-
9
Στρώνετε άλλα δύο από πάνω και λαδώνετε ανάμεσα.
-
10
Στρώνετε πάνω στα φύλλα τη μισή γέμιση και σκεπάζετε με άλλα τρία φύλλα αλειμμένα ενδιάμεσα με λάδι.
-
11
Στρώνετε την υπόλοιπη γέμιση πάνω στα φύλλα και τη σκεπάζετε με ένα ακόμη φύλλο.
-
12
Γυρίζετε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων που περισσεύουν από το ταψί και σκεπάζετε την πίτα γύρω γύρω.
-
13
Ραντίζετε τα φύλλα με λίγο νερό.
-
14
Στρώνετε ένα τελευταίο φύλλο από πάνω, αλείφετε την επιφάνεια με το υπόλοιπο λάδι και χαράζετε την πίτα σε κομμάτια, χωρίς όμως να φτάνετε μέχρι τον πάτο του ταψιού.Τελικό βήμα - Σχεδόν έτοιμο!
-
15
Ραντίζετε την πίτα με λίγο νερό και την ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα.