Μαριδόπιτα - μια διαφορετική πίτα για μερακλήδες
Greekouzina
10 Νοεμβρίου 2025
Προετοιμασία
15-20 mins
Ψήσιμο
30-35 mins
Δοκιμάστε την μαριδόπιτα που σας προτείνουμε. Εξαιρετικός μεζές για μερακλήδες της γεύσης. Ακολουθήστε τις οδηγίες μας, και Καλή επιτυχία.
Υλικά
- 2 σπιτικά φύλλα για πίτα ή 400 γραμμάρια φύλλο κρούστας
- 1 κιλό μαριδάκι ψιλό
- 3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι σε λεπτές ροδέλες
- 2-3 μεγάλες ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
- 200 γραμμάρια τυρί φέτα θρυμματισμένη
- Μαϊντανός ψιλοκομμένος
- Αλατοπίπερο
- Σουσάμι
Εκτέλεση
-
2
Προετοιμασία μαριδας:
-
3
Αν το μαριδάκι είναι πολύ ψιλό, απλά το ξεπλένετε.
-
4
Αν είναι λίγο μεγαλύτερο, αφαιρείτε τα κεφαλάκια του.
-
5
Ξεπλένετε καλά, αλατοπιπερώνετε και το αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσει.
-
6
Ετοιμασία φόρμας:
-
7
Αλείφετε με ελαιόλαδο μακρόστενη φόρμα διαστάσεων 10x30 εκατοστά Στρώνετε το ένα φύλλο στη βάση και στα πλαϊνά της φόρμας.
-
8
Στρώσιμο υλικών:
-
9
Τοποθετείτε μέσα τα μαριδάκια σε σειρές.
-
10
Προσθέτετε τις ροδέλες του κρεμμυδιού και τις ψιλοκομμένες ντομάτες.
-
11
Πασπαλίζετε με άφθονο μαϊντανό και τη θρυμματισμένη φέτα.
-
12
Περιχύνετε με το ελαιόλαδο.
-
13
Κλείσιμο πίτας:
-
14
Καλύπτετε τη γέμιση με το δεύτερο φύλλο.
-
15
Πιέζετε τις άκρες ώστε να κολλήσουν τα φύλλα μεταξύ τους και πασπαλίζετε την επιφάνεια με λίγο σουσάμι.
-
16
Ψήσιμο:
-
17
Ψήνετε την πίτα στον φούρνο, προθερμασμένο στους 180 βαθμούς Κελσίου, για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της πίτας.
-
18
Σερβίρισμα:
-
19
Βγάζετε την πίτα από τον φούρνο και την σερβίρετε αμέσως.
-
20
Αυτή η μαριδόπιτα είναι ιδανική για μεσημεριανό ή βραδινό, συνοδευόμενη από μια δροσερή σαλάτα.Τελικό βήμα - Σχεδόν έτοιμο!
-
21
Καλή σας όρεξη!
Σημειώσεις & Συμβουλές
- <p>Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ταψάκι 30 εκατοστών ή μικρότερο αρκεί να προσαρμόσετε ανάλογα τις μαρίδες να χωράνε άνετα.</p>