1/2 φλιτζάνια τσαγιού αμύγδαλα καβουρδισμένα και ψιλοκομμένα ή καρύδια
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα τρίβουμε στον τρίφτη του κρεμμύδιού μέσα σε λεκάνη. Ρίχνουμε το 1 φλιτζάνια ζάχαρη και τα ανακατεύουμε. Λιώνουμε ελαφρά το βούτυρο, αλείφουμε ένα μικρό ταψί και το υπόλοιπο το ανακατεύουμε με τα μήλα, Γυρίζουμε κατόπιν τον πολτό στο ταψί και τον ισιώνουμε.
Χτυπάμε τ’ ασπράδια να γίνουν μαρέγκα. Χτυπάμε ξεχωριστά τους κρόκους και τους ενώνουμε με τη μαρέγκα. Προσθέτουμε στη σειρά: τη ζάχαρη, το κονιάκ, τη μπέικιν και λίγο λίγο το αλεύρι, ανακατεύουμε όλα μαζί να γίνουν ένα μίγμα και το στρώνουμε πάνω από τον πολτό του μήλου.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο 40 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει και το γυρίζουμε ανάποδα σε στρογγυλή πιατέλα. Στρώνουμε σε όλη την επιφάνεια τη σαντιγί και πασπαλίζουμε με καβουρδισμένα αμύγδαλα.