Πλένετε καλά τις πατάτες, μετά τις βράζετε με αλάτι και κύμινο περ. 35 λεπτά μαζί με τη φλούδα. Τις στραγγίζετε και τις κόβετε στη μέση. Αδειάζετε το εσωτερικό τους και αφήνετε 1 εκ. γύρω γύρω, λιώνετε το εσωτερικό από τις πατάτες με το πιρούνι.
Αφαιρείτε το λίπος από το ζαμπόν και το κόβετε σε κύβους. Ψιλοκόβετε τον μαϊντανό, και τον άνηθο, κόβετε το πράσο σε ροδέλες. Προσθέτετε το μείγμα πατάτας τα σκόρδο – δυόσμο – πιπέρι, το ζαμπόν και το βούτυρο και βάζετε το μείγμα σε κορνέ. Γεμίζετε τις πατάτες σε σχήμα σπιράλ.
Πασπαλίζετε με τυρί και τις ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο (260 βαθμοί), περ. 10 λεπτά, τις σερβίρετε αμέσως.