Πατατομουσακάς: Μια Ελληνική Σπιτική Συνταγή για Νόστιμο Φαγητό
Αγγέλα
10 Νοεμβρίου 2025
Προετοιμασία
10 mins
Ψήσιμο
15 mins
Πατατομουσακάς! Φέτες πατάτας, κιμάς, τυρί, αυγά. Απλή συνταγή που ψήνεται σε φούρνο μέχρι τη χρυσή του ομορφιά. Νόστιμο και απλό.
Υλικά
- 1 1/2 κιλό πατάτες
- 3/4 κιλού κιμάς
- 1 φλιτζάνια βούτυρο
- 1/2 κιλό ντομάτες
- 1 φλιτζάνια τριμμένο τυρί
- 1 κρεμμύδι
- γαλέτα ή φρυγανιά κοπανισμένη
- μπεσαμέλ
- (βλέπε συνταγή σάλτσες)
- μαϊντανός
- λάδι ή βούτυρο για
- τηγάνι
- αλατοπίπερο
Εκτέλεση
-
2
Πλύντε, καθαρίστε, κόψτε σε φέτες τις πατάτες (μέτριο πάχος), τις στραγγίζετε, τις αλατίζετε και τις μισοτηγανίζετε.
-
3
Βάλτε στη φωτιά το τηγάνι με τον κιμά, το βούτυρο και το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και ανακατεύετε με ξύλινο κουτάλι, ώσπου να καβουρντιστούν καλά.
-
4
Προσθέστε μετά τις ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες ή και περασμένες από τρυπητό ή ανάλογο πελτέ διαλυμένο σε νερό, λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο και ανάλογο αλατοπίπερο.
-
5
Όταν πάρουν μερικές βράσεις, τραβήξτε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέστε μισό φλιτζάνια τριμμένη φρυγανιά και το μισό τυρί.
-
6
Αφού τα ανακατέψτε καλά, στρώστε τις μισές πατάτες σε ταψί, πασπαλισμένες με λίγο τυρί, αδειάστε και στρώστε επάνω τους όλο τον κιμά και στρώστε επάνω του τις υπόλοιπες πατάτες.
-
7
Πασπαλίστε με λίγο τυρί και στρώστε επάνω τους τη μπεσαμέλ.Τελικό βήμα - Σχεδόν έτοιμο!
-
8
Πασπαλίστε με το υπόλοιπο τυρί, καθώς και με λίγη φρυγανιά ή γαλέτα τριμμένη, ραντίστε με λίγο βούτυρο λιωμένο και βάλτε το ταψί σε μέτριο φούρνο να ψηθεί περισσότερο από μισή ώρα, ώσπου να πιάσει κρούστα ροδοκόκκινη.