Πιρόχ: μια παραδοσιακή συνταγή που μοιάζει με πάστα φλώρα
Αγγέλα
10 Νοεμβρίου 2025
Προετοιμασία
15 mins
Ψήσιμο
40 mins
Φτιάξτε αυτή την συνταγή που σας δίνουμε για Πιρόχ. Απλές οδηγίες και το αποτέλεσμα θα ενθουσιάσει και εσάς αλλά και τα αγαπημένα σας
Υλικά
- Για την ζύμη
- Αλεύρι - 700 γραμμάρια για όλες τις χρήσεις
- Λίπος - 250 γραμμάρια μαγειρικό τύπου φυτίνη
- Ζάχαρη - 1 κούπα
- Αυγά - 3 τεμ.
- Λεμόνι - όλο το ξύσμα
- Αλάτι - 1 πρέζα
- Μπέϊκιν Πάουντερ - 20 γραμμάρια
- Για την γέμιση
- Σταφίδες - 500 γραμμάρια μαύρες
- Ζάχαρη - 250 γραμμάρια
Εκτέλεση
-
2
Ετοιμάζουμε πρώτα τη γέμιση για να κρυώσει μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.
-
3
Βράζουμε τις σταφίδες με λίγο νερό και τη μισή κούπα ζάχαρη, μέχρι να δέσει σαν γλυκό κουταλιού.
-
4
Αυτή είναι η παραδοσιακή γέμιση.
-
5
Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαρμελάδα οποιασδήποτε επιθυμητής γεύσης.
-
6
Ανακατεύουμε πολύ καλά στο μίξερ, σε δυνατή ταχύτητα το μαγειρικό λίπος μέχρι να ασπρίσει.
-
7
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.
-
8
Ανακατεύοντας συνέχεια προσθέτουμε το μπέϊκιν πάουντερ, το αλάτι και τα αυγά.
-
9
Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια λεκάνη και ζυμώνουμε με το χέρι, προσθέτοντας λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να γίνει μια ζύμη που να μην κολλάει στο χέρι.
-
10
Παίρνουμε τα 2/3 της ζύμης και τα στρώνουμε σε ένα βουτυρωμένο ημίβαθο ταψί, σε ομοιόμορφο πάχος.
-
11
Πάνω στη ζύμη που έχουμε στρώσει στο ταψί απλώνουμε τη γέμιση.
-
12
Παράλληλα ανοίγουμε το φούρνο να ζεστάνει, επάνω & κάτω στους 200 βαθμούς.
-
13
Παίρνουμε την υπόλοιπη ζύμη και ανοίγουμε φύλλο, πάχους 3 χιλιοστών περίπου.
-
14
Κόβουμε με ροδάκι, λωρίδες φάρδους 2 εκατοστών περίπου, και τις τοποθετούμε παράλληλα μεταξύ τους σε απόσταση 3-4 εκατοστών και διασταυρούμενες σε σχήμα ρόμβου.
-
15
Αντί για λωρίδες μπορούν να γίνουν μπαστούνια διαμέτρου ενός εκατοστού περίπου.Τελικό βήμα - Σχεδόν έτοιμο!
-
16
Ψήνουμε στο φούρνο που έκαψε, για 40 λεπτά περίπου, ελέγχοντας το γλυκό μας μέχρι να ροδίσει.