Πρασοτυρόπιτα: με νόστιμα τυριά, αυγά και πράσα
Greekouzina
10 Νοεμβρίου 2025
Προετοιμασία
20 mins
Ψήσιμο
40 mins
Πρασοτυρόπιτα: μια απλή και νόστιμη γευστική πρόταση. Ακολουθήστε τις οδηγίες μας, να χαρίσετε νέες γευστικές εμπειρίες σε σας και τους αγαπημένους σας.
Υλικά
- 1 κιλό πράσα σε ροδέλες
- 5 αυγά
- 250 γραμμάρια γάλα
- 200 γραμμάρια κεφαλοτύρι τριμμένο
- 200 γραμμάρια βούτυρο
- 250 γραμμάρια φέτα θρυμματισμένη
- 2 κουταλιές σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 1/2 κουταλιές γλυκού μοσχοκάρυδο σε σκόνη
- 400 γραμμάρια φύλλο κρούστας
- Αλατοπίπερο
Εκτέλεση
-
2
Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε 100 γραμμάρια από το βούτυρο και τηγανίζετε τα πράσα για 10 λεπτά, να μαλακώσουν.
-
3
Προσθέτετε τον μαϊντανό, αλατοπιπερώνετε και βγάζετε από τη φωτιά.
-
4
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
-
5
Σε μπολ χτυπάτε τα αυγά και προσθέτετε τα τυριά.
-
6
Αδειάζετε το μίγμα στα πράσα, προσθέτετε το γάλα και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύετε.
-
7
Σε ελαφρά βουτυρωμένο ταψί απλώνετε τα μισά φύλλα κρούστας, αλείφοντας τα με λίγο από το υπόλοιπο βούτυρο.
-
8
Αδειάζετε μέσα τη γέμιση και την απλώνετε να καλύψει τη βάση.
-
9
Σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα και τα αλείφετε με βούτυρο.
-
10
Χαράζετε την επιφάνεια σε μπακλαβαδωτά κομμάτια και ψήνετε για 35-40 λεπτά ή ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια.Τελικό βήμα - Σχεδόν έτοιμο!
-
11
Βγάζετε, κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.