Ψητός χαλβάς

Ψητός χαλβάς

Υλικά

  • 125 γραμμάρια βούτυρο
  • 200 γραμμάρια ζάχαρη
  • 2 κουταλιές σούπας ξύσμα λεμονιού
  • 3 αυγά
  • 1 1/2 φλιτζάνια χοντρό σιμιγδάλι
  • 1 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1/2 φλιτζάνια γάλα
  • 1/2 φλιτζάνια ασπρισμένα αμύγδαλα ψημένα και ψιλοκομμένα αμύγδαλα κοπανισμένα για τη διακόσμηση
  • ! ΣΙΡΟΠΙ

  • 2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 2 κουταλιές σούπας χυμός λεμονιού
  • Εκτέλεση

    1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170 βαθμούς. Βουτυρώνετε μακρόστενο ταψί (20 Χ 30 εκ. ).
    2. Ετοιμάζετε το σιρόπι: Σε κατσαρόλα διαλύετε τη ζάχαρη σε 3 φλιτζάνια νερό σε υψηλή θερμοκρασία. Προσθέτετε τον χυμό λεμονιού και αφήνετε να βράσουν. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στο μέτριο και σιγοβράζετε για 20 λεπτά. Βγάζετε από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει.
    3. Χτυπάτε το βούτυρο, τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού με σύρμα ή σε μίξερ, ώσπου να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Προσθέτετε τα αυγά ένα-ένα, χτυπώντας καλά πριν προσθέσετε το επόμενο. Ρίχνετε μέσα το σιμιγδάλι και το αλεύρι. Ανακατεύετε και ρίχνετε μέσα και το γάλα σιγά-σιγά. Προσθέτετε τα αμύγδαλα και ανακατεύετε. Αδειάζετε το μίγμα στο ταψί.
    4. Με κοφτερό μαχαίρι χαράζετε σε μπακλαβαδωτά σχήματα και πασπαλίζετε με κοπανισμένα αμύγδαλα. Βάζετε στον φούρνο και ψήνετε για 35-40 λεπτά ή ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια και να σφίξει ο χαλβάς. (Πρέπει να ξεκολλάει εύκολα από τα πλαϊνά του ταψιού).
    5. βγάζετε και τρυπάτε την επιφάνεια του χαλβά με μαχαίρι σε αρκετά σημεία. Περιχύνετε με το κρύο σιρόπι τον ζεστό χαλβά και τον αφήνετε να κρυώσει. Κόβετε σε κομμάτια, βάζετε σε πιατέλα και σερβίρετε.