Καθαρίζετε τις αγκινάρες και τις βάζετε σε ένα μπολ με νερό και το χυμό λεμονιού. Ρίχνετε σε μια κατσαρόλα νερό και, μόλις πάρει βράση, προσθέτετε το καρότο, τις αγκινάρες και τα σπαράγγια. Τα βράζετε, μέχρι να μαλακώσουν λίγο, και τα στραγγίζετε. Τα κόβετε σε μικρά κομματάκια. Ρίχνετε σε μια κατσαρόλα το λάδι, το σκόρδο, το κρεμμύδι, τα σοτάρετε λίγο, προσθέτετε το ρύζι και ανακατεύετε, μέχρι να γίνει διάφανο. Ρίχνετε το κρασί, ανακατεύοντας συνεχώς, και το νερό λίγο λίγο. Προσθέτετε το σέλινο, αλάτι, την ντομάτα τριμμένη και συνεχίζετε το ανακάτεμα, μέχρι να χυλώσει το ριζότο. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνετε τα λαχανικά, ανακατεύετε και σερβίρετε πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Για περισσότερη γεύση, μπορείτε να αντικαταστήσετε τα τρία από τα έξι φλιτζάνια νερό με ζωμό από το βράσιμο των λαχανικών.