Πλένετε τις πατάτες και τις βράζετε με τα φλούδια μέσα σε αλάτισμένο νερό με κύμινο και σκόρδο, τις ξεπλένετε με κρύο νερό και τις καθαρίζετε. Καθαρίζετε τα κρεμμύδια τα ψιλοκόβετε και τα βάζετε σε μπολ, τα περιχύνετε με το ζωμό κρέατος. Κόβετε μέσα τις ζεστές ακόμα πατάτες και τ’ αφήνετε όλα να κρυώσουν. Κόβετε το τυρί σε κομμάτια φάρδους 1 εκ. και μάκρους 3 εκ. , καθαρίζετε το αγγούρι και το κόβετε σε φέτες. Πλένετε τις ντομάτες, τις σκουπίζετε και αφαιρείτε τα κοτσάνια, τις κόβετε στα οκτώ. Τα ανακατεύετε όλα με τις πατάτες, προσθέτετε ξύδι και λάδι, αλάτι και πιπέρι. Μετά προσθέτετε τα αρωματικά δυόσμο-ρίγανη και αφήνετε τη σαλάτα 30 λεπτά να τραβήξει.
Κόβετε το μπέικον σε λεπτές φέτες και το ροδίζετε στο τηγάνι. Καθαρίζετε τη σαλάτα, την πλένετε και τη στεγνώνετε. Στρώνετε τα φύλλα σ’ ένα μπολ, βάζετε μέσα τη σαλάτα και πασπαλίζετε με το ζεστό μπέικον, χωρίς όμως να ρίξετε και το βούτυρο.