Σαρικόπιτες - γνήσια παραδοσιακή συνταγή της Κρήτης
Greekouzina
10 Νοεμβρίου 2025
Προετοιμασία
10 mins
Ψήσιμο
5 mins
Δοκιμάστε αυτή την συνταγή για Σαρικόπιτες. Ακολουθήστε τις οδηγίες μας, για νέες γευστικές εμπειρίες σε σας και τους αγαπημένους σας. Καλή επιτυχία.
Υλικά
- ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
- 400 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές σούπας τσικουδιά
- λίγο αλάτι
- Νερό
- Μέλι και κανέλα σε σκόνη για το σερβίρισμα
- ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
- 700 γραμμάρια ανθότυρο ή ξινομυζήθρα
- 1/2 κουταλιές γλυκού κανέλα σε σκόνη
- 1/4 κουταλιές γλυκού Μοσχοκάρυδο σε σκόνη
Εκτέλεση
-
2
Βάζετε το αλεύρι σε μεγάλο μπολ.
-
3
Κάνετε μία γούβα στο κέντρο και ρίχνετε μέσα το ελαιόλαδο, την τσικουδιά και το αλάτι.
-
4
Ανακατεύετε και προσθέτετε σιγά-σιγά όσο νερό χρειάζεται, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να γίνει η ζύμη σταθερή.
-
5
Ανοίγετε σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια σε λεπτό φύλλο και κόβετε σε λωρίδες (μήκος 20 εκατοστά και πλάτος 6-8 εκατοστά).
-
6
Ετοιμάζετε τη γέμιση: Ανακατεύετε σε μεγάλο μπολ το ανθότυρο με την κανέλα και το μοσχοκάρυδο, αν το χρησιμοποιήσετε.
-
7
Βάζετε 1 κουταλιές σούπας γέμιση κατά μήκος σε κάθε φύλλο.
-
8
Κλείνετε τη λωρίδα διπλώνοντας σε ρολό και πιέζετε τις άκρες, να κλείσουν.
-
9
Τυλίγετε τις σαρικόπιτες σε σχήμα σαλίγκαρου.
-
10
Τηγανίζετε σε καυτό λάδι λίγες-λίγες και μεταφέρετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, να στραγγίσουν.Τελικό βήμα - Σχεδόν έτοιμο!
-
11
Βάζετε σε πιατέλα, πασπαλίζετε με κανέλα, περιχύνετε με λίγο μέλι, γαρνίρετε με ξυλαράκια κανέλας και σερβίρετε.